Mestonderzoek

Wil je mest laten onderzoeken op wormen?

Door de mest van je paard of pony te laten onderzoeken op wormen voorkom je resistentie, maar ook dat je de spijsvertering van je paard onnodig belast met schadelijke stoffen.

Tijdens een mestonderzoek kijk ik naar wormeitjes en bepaal behalve de hoeveelheid ook welke soort er in de mest zitten. Standaard gebruik ik de Mc-Master Methode, maar beheers ook andere technieken waarmee sommige wormsoorten nauwkeuriger kunnen worden aangetoond. Alle instrumenten en kennis is hiervoor aanwezig en kan ik toepassen.

Zo weet je of ontworming nodig is en kun je indien nodig ook gericht ontwormen, want niet elke wormsoort gaat dood van elke ontwormspuit.

Er zijn helaas ook wormsoorten die niet of nagenoeg niet kunnen worden aangetoond met mestonderzoek. Daarom is het verstandig om je paard of pony altijd 1x per jaar na de 1e nachtvorst te ontwormen met een breedspectrum ontwormmiddel.

Vanwege gewijzigde wetgeving kan een wormkuur  alleen nog maar verstrekt worden op recept van of door een dierenarts. Je kunt via mij dus geen ontwormmiddel krijgen, ik doe alleen het mestonderzoek en bepaal of het wel of niet nodig is om te ontwormen. Overleg  met je dierenarts of de uitslag van mijn mestonderzoek gebruikt kan worden als je een ontwormmiddel nodig hebt.

Wanneer je de mest door mij wilt laten onderzoeken, verzamel je zelf de mest en levert deze bij mij in. Instructies hiervoor ontvang je bij het maken van een afspraak. Aanleveren van mest altijd in overleg. Je ontvangt dan binnen 2dagen de uitslag. Is ontwormen nodig, dan adviseer ik met welk middel en kan ik dit op papier zetten voor je dierenarts. Is ontwormen niet nodig dan geef ik advies over de interval voor een vervolgonderzoek.