Waarom een voedingsadvies?
Hoe goed je ook je best doet. Hoe mooi het verhaal op de zak voer die gekocht hebt ook klinkt, vaak loopt je toch een beetje vast. Je paard mist dat beetje extra, herstelt niet zo snel na arbeid als je zou willen, is blessure gevoelig, heeft steeds vage klachten of er ontstaan heftigere lichamelijke of psychische problemen.
Het oer-paard leefde in de vrije natuur. Hier scharrelde hij zijn eigen kostje bij elkaar en leefde volgens het ritme van de seizoenen. Hij kon kiezen uit planten, struiken, takken, grassoorten en kruiden. Hij koos wat hij zelf nodig had en was daarmee zelfvoorzienend.
Tegenwoordig bepalen wij wat we ons paard te eten geven. Je paard kan niet meer zelf kiezen, maar krijgt een schep brok of muesli in z'n voerbak en daarnaast nog ruwvoer of gras. Er is zoveel te koop aan krachtvoer, ruwvoer en supplementen, dat je als eigenaar soms door de bomen het bos niet meer ziet. Dus wat kies je dan? Helaas is wat je paard lekker vindt vaak niet het gezondst. Voerleveranciers doen erg hun best om hun voer zo aantrekkelijk mogelijk te maken en er worden dan niet altijd de meest ideale stoffen gekozen. Er moet winst gemaakt worden en het moet lekker zijn, want wat je paard niet eet koop je de volgende keer vaak niet nog eens. Je gaat dan voeren ipv voeden, wel buikvulling maar niet de juiste stoffen die je paard nodig heeft.
Wat het oer-paard kon is bij de meeste gedomesticeerde paarden ver weggezakt. Zeker als er sprake is van een disbalans kan dit het smaakvermogen verstoren. Ook de obsessieve drang naar eten kan er voor zorgen dat je paard de gekste en soms ook giftige dingen gaat eten, die hij normaal echt zou laten staan. Als je naar ons mensen kijkt eet je vaak ook veel liever een stuk gebak dan een bord met spruitjes. Heb je vaak zin in lekkere dingen, terwijl als je dan een salade of appel kunt pakken je toch eigenlijk geen honger hebt, maar toch is die reep chocola of zak chips opeens op.
Voeding levert bouw en hulpstoffen die er voor zorgen dat alle processen in het lichaam goed kunnen verlopen. Soms ontstaan er klachten. Dan is de natuurlijke balans verstoord en is het nodig om naast de dagelijkse onderhoudshoeveelheid een boost met iets extra's te geven. Denk dan aan vitaminen, mineralen, sporenelementen of eiwitten. Zo krijgt het lijf de kans om te herstellen en weer in balans te komen. Als de balans is hersteld kun je weer terug naar de normale dagelijkse onderhoudsdosering.
Ik werk vooral met natuurlijke voeding, kruiden en supplementen. Dit is waar het paard van nature naar op zoek is. Wat het lijf dus goed herkent en hierdoor beter opneemt dan bewerkt voer. Niet alleen het voer zelf, maar ook factoren rondom het paard kunnen voor een disbalans zorgen. Daarom kijk ik altijd naar het totaalplaatje en specifiek naar wat jouw paard nodig heeft.
Wanneer zinvol?
In de volgende gevallen kan een voedingsadvies op maat een mooie aanvulling zijn:
- Te mager,
- Te dik,
- Oudere paard,
- Hoog in de sport,
- Diarree, dunne of wisselende mest,
- Drachtig of lacterend,
- In de groei,
- Vastgestelde tekorten door dierenarts,
- Slechte weerstand,
- Stress, angst, paniek,
- Hevige hengstigheid,
- Veel plassen of drinken,
- Jeuk of zomer eczeem,
- Equine metabole syndroom (EMS),
- Insuline resistentie,
- Peesblessures,
- Voos beenwerk
- Hoefbevangenheid,
- Paard wat snel verzuurd,
- Slecht helende wonden,
- Mok,
- Spierverlies,
- Stijf,
- Slap,
- Einschuss,
- Bij en na ziekte,
- Voor en na een operatie,
- Slechte kwaliteit voeten,
- Huidproblemen,
Een combinatie met een lymfedrainage behandeling zorgt ervoor dat de afvalstoffen worden afgevoerd en de goede bouwstoffen uit de voeding weer worden aangevoerd.
Welke kennis pas ik toe?
In 2020 heb ik bij de Blauwe Hengst de opleiding voor Epigenetisch Orthomoleculair consulent succesvol afgerond. Een hele mond vol die naam, maar wat betekent dat nu eigenlijk?
Epigenetica: Elke cel in het lichaam van jouw paard bevat DNA. Dat DNA kun je zien als de streepjescode waarin precies staat hoe deze cel opnieuw in elkaar gebouwd moet worden. Een gen is een klein stukje van het DNA waarin precies staat wat de code is voor één eigenschap. Elke cel in het lichaam heeft een eigen functie. Cellen gaat geen leven lang mee, dus deze worden constant vervangen voor nieuwe cellen en je wilt dat die precies dezelfde eigenschappen hebben en hetzelfde kunnen. De streepjescode wordt afgelezen en er wordt dan een exacte kopie gemaakt.
Epigenen besturen het DNA en zetten een gen in cellen aan of uit, als een soort computer programma. Erg handig want zo kan een cel reageren op signaalstoffen in de omgeving.
Stress, omgevingsfactoren of voeding hebben invloed op de epigenen en zorgen ervoor dat een gen aan of uit blijft staan. De schakelaar is dan kapot en je paard reageert niet meer goed op veranderingen. Ook kunnen tekorten aan bepaalde voedingsstoffen er voor zorgen dat de streepjescode niet meer goed afgelezen kan worden. Er worden dan foute kopieën gemaakt. Het natuurlijke evenwicht raakt verstoord en het lijft moet steeds harder werken om deze balans weer te herstellen. Denk hierbij aan lichaamstemperatuur, bloedsuikerspiegel, energie, mineralenevenwicht, zuurstofvoorziening, hormonen. Verstoring in deze homeostatische systemen geven gezondheidsklachten. Organen en systemen raken overbelast of uitgeput.
Orthomoleculaire geneeskunde:
Het Griekse woord Orthos bekent: Juist, recht of gezond. Voeding zit vol met stoffen die in staat zijn om verschillende processen in het lichaam te beïnvloeden. Hiervoor heeft het lichaam een optimale concentratie van voedingsstoffen nodig. Mineralen en vitamines ken je waarschijnlijk wel, maar denk ook aan: enzymen, aminozuren, glyconutriënten, bioflavonen, essentiële vetzuren en andere lichaamseigen stoffen.
De orthomoleculaire therapie maakt gebruik van het zelf herstellend vermogen van het lichaam. Hiervoor zijn wel bepaalde en de juiste hoeveelheid voedingsstoffen nodig. Om te kunnen herstellen kan de behoefte van een specifiek paard aan een bepaalde stof veel hoger zijn dat de dagelijkse dosering. Je wilt ook dat je paard zoveel mogelijk bruikbare stoffen binnen krijgt en zo min mogelijk stoffen die juist extra belasten, schadelijk zijn of lichaamsvreemd. Ook is het belangrijk dat de spijsvertering goed werkt, anders kunnen de stoffen ook niet goed uit de voeding worden opgenomen.
Ik ga door vragen te stellen, te kijken en te voelen opzoek naar wat er in jouw paard uit balans is. Ik haal de verstorende stoffen of factoren eruit en vul de tekorten aan. Het is belangrijk om niet alleen de voeding, maar ook de factoren in de omgeving rond jouw paard mee te nemen. Afhankelijk van wat er aan de hand is, kan het nodig zijn om in het begin groot in te zetten. Daarna bouw je de extra's weer af en is het de bedoeling dat je paard het zelf weer kan overnemen. De schakelaar staat dan weer aan en je paard kan zelf weer op de knopjes drukken. Is de balans hersteld en kan je paard weer zelf schakelen en goede kopieën maken? Dan kunnen we weer een stapje terug doen en overgaan op de dagelijkse voedingsbehoefte van jouw paard. Deze behoefte is voor ieder paard uniek.
Hoe werkt het?
Je kunt een afspraak maken voor een voedingsadvies. Ik kan bij jouw paard op locatie komen, maar het kan ook telefonisch.
Een consult op locatie is met name geschikt voor mensen die de paarden aan huis hebben staan of een plek in eigen beheer. Vooraf vul je het intakeformulier in en wanneer ik langskom bekijken we je paard en ook alle factoren en management er om heen. Zo krijg ik een totaalplaatje.
Kies je voor een telefonisch consult, dan mail ik je mijn anamneseformulier en deze vul je zelf in. Ik vraag je dan ook om foto's te maken van je paard of pony.
Nadat ik alles in mijn bezit heb ga ik voor je aan de slag. Zodra het voedingsadvies af is plan ik een telefonische afspraak met je in. We nemen dan samen het advies door en je kunt dan ook vragen stellen. Daarna ontvang je het advies per mail.
Tijdens het traject vraag ik je om maandelijks een update te geven met nieuwe foto's, zodat ik kan meekijken hoe het gaat. Wanneer het nodig is kan ik nog bijsturen. En je kunt vragen stellen.